Az eddigi információk szerint a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami - írja az Index.hu.

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. Az épület állapota minden bizonnyal a légszennyezés következményeként kezdett romlani. A BBC korábban forgatott a felújítást sürgető Michel Picot-val, aki többek között megmutatta azokat az elemeket is, amelyeket fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakadnak a járókelőkre.

A rendőrség a környéket kiürítette, és mindenkit arra kért, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket.

Estére a beborította a tűz a tetőszerkezetet

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Az egyik harangtornyot is elérte a Notre-Dame-ban pusztító tűz, amely már elpusztította a gótikus stílusú épület huszártornyát és födémszerkezetét. Hírügynökségek szerint több száz tűzoltó oltja a lángokat erős vízsugarakat használó tömlőkkel a helyszínen.

A tűz jelenleg a tetőszerkezeten terjed. André Finot, a Notre-Dame szóvivője szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg. "Minden lángokban áll, semmi sem fog maradni a födémből" - idézi a hirado.hu.

Finot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.