Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,7 pontra süllyedt a novemberi 54,5 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,1 pontra csökkent a novemberi 54,5 pontról. A feldolgozóipar kibocsátása erősen bővült, de ennek hatását kioltotta a szolgáltató szektor expanziójának lelassulása. Mindamellett a végleges adat jobb a december 14-én közölt 53 pontos előzetes értéknél.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását, a magasabb a gyorsulását tükrözi.

A végleges eredményeket kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az üzleti aktivitás június óta a leglanyhább ugyan, de az expanzió továbbra is robusztus, és a BMI-értékek alátámasztják, hogy a gazdaság növekedési üteme a negyedik negyedévben 2-2,5 százalék lesz. A stabil növekedés, a szolid munkaerőkereslet, továbbá az inflációs nyomás erősödése erősíti azt a nézetet, hogy a kamatok 2018-ban tovább emelkednek.