Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató kedden közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 18 havi mélypontra, 54,1 pontra csökkent májusban az áprilisi 55,1 pontról.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 53,8 pontra süllyedt az áprilisi 54,7 pontról. Az előzetesen közölt érték még valamivel erősebb volt, 53,9 pontra rúgott. Utoljára tavaly januárban mértek ennél kisebb értéket, 53,7 pontot, azóta egyszer sem járt 54 pont alatt ez az érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.

Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban tovább lassult a növekedés, a mutatók 20 havi mélypontra estek vissza. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra csökkent az áprilisi 53 pontról, a kompozit BMI pedig 53,4 pontra süllyedt az áprilisi 54,6 pontról.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében az összetett BMI értéke 54,2 pontra esett májusban az előző havi 56,9 pontról, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 54,3 pontra csökkent az áprilisi 57,4 pontról.

A gazdasági mutatók lefelé fordulásával párhuzamosan a politikai bizonytalanságok felerősödtek, és az euróövezet gazdasági kilátásai drámai mértékben romlottak az év eleji derűs előrejelzésekhez képest. A növekedési ütem január óta folyamatosan lassul, ami arra utal, hogy az április-júniusi időszak 2016 óta a legrosszabb negyedév lehet. A hazai össztermék negyedéves összehasonlításban 0,4-0,5 százalékkal bővülhet, de sok a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy tovább gyengül-e a következő hónapokban a növekedés - mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Szokatlanul sok ünnepnap esett májusra, különösen Németországban és Franciaországban, ami azt sugallja, hogy júniusban felpattanás jöhet. Ugyanakkor sok vállalat arról számolt be, hogy az év elejéhez képest gyengült a termékeik iránti kereslet. A megrendelések állományának növekedése és a várakozások egyaránt másfél évi mélypontra csökkentek, így a foglalkoztatottság bővülése is lassult, és az áremelés érvényesítésének lehetőségei is szűkültek.