A külföldi munkalehetőséget kereső fehéroroszok egyre szívesebben választják Litvániát és nem Lengyelországot kivándorlási úti céljukul - írja a Rzeczpospolita. Eddig Lengyelország volt az élen náluk, mert hasonló a nyelv és sok rokonuk, ismerősük dolgozik már a lengyeleknél. Egy év óta ez a tendencia megfordult a litvánok javára: 2018-ban megháromszorozódott az ott alkalmazott fehéroroszok száma - adta hírül a myfin.by gazdasági portál.

Ugyanez a híroldal felhívja a figyelmet a lengyel bürokráciára. E szerint Lengyelország a legközelebbi és legnépszerűbb ország a munkát kereső beloruszoknak. A bérek folyamatosan növekednek, és az ennek tempója magasabb, mint sok uniós államban. Azonban figyelembe kell venni, hogy ahhoz, hogy Lengyelországban legálisan lehessen dolgozni, D kategóriás vízumot kell szerezni és alá kell írni valamilyen munkaszerződést.

Ezt megelőzően a lengyel munkaadónak is engedélyt kell kapnia a vajdasági adminisztrációtól a külföldi alkalmazására. Ez a folyamat legalább egy hónapig tart. Csak azután lehet a hivatalos meghívást elküldeni, amely lehetővé teszi a vízum megszerzését Lengyelországban. Litvániában viszont sokkal egyszerűbb az eljárás. A két országban fizetett vendégmunkásbérek között nincs számottevő különbség.

A fehérorosz vendégmunkások másik népszerű célországa Európában Németország, ahol a munkaadók számos hirdetésben hangsúlyozzák, hogy nem kell a nyelvet tudni. Emellett dolgoznak fehéroroszok amerikai tengeri nyaralóhajókon, a cseheknél építkezéseken, Katarban hotelekben, Finnországban az áfonya leszedésénél. Ezek egyike sem olyan népszerű azonban, mint Litvánia vagy Lengyelország.