A korábbi 1,5 százalékról 1,9 százalékra javította Románia idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését csütörtökön a JP Morgan. Az amerikai szakemberek szerint az idei, előreláthatóan igen jó mezőgazdasági termés 0,6 százalékkal járul majd hozzá a GDP-növekedéshez, az uniós források alacsony abszorpciós rátája ugyanakkor további kockázatot hordoz a növekedésre nézve. Az elemzők ennek ellenére jövőre 2,3 százalékos növekedést várnak, hosszabb távon pedig 4 százalékos növekedési potenciált látnak a román gazdaságban.

A JP Morgan elemzői azonban távolról sem a legoptimistábbak a román gazdaság teljesítményének tekintetében, a svájci UBS Bank 2013-re nem kevesebb, mint 2,8 százalékos növekedést vár. A helyi pénzügyi szakemberek azonban ennél jóval borúlátóbbak, a pénzintézetek többsége 0,5-1,3 százalék körüli GDP-bővülést tart valószínűnek.

A hivatalos kormányporgnózis 1,6 százalékon áll, az EBRD ennél alacsonyabb, 1,3 százalékot jósol. Az idei első negyedévre vonatkozó elemzői konszenzus 0,7-1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál, elsősorban a növekvő kivitelre, a javuló ipari teljesítményre, a csökkenő inflációra és a mérséklődő költségvetési hiányra hivatkozva.