Az orosz külügyminiszter egy szerdai interjújában arról beszélt, hogy bár Ukrajna idén márciusi viszonyai alapján még lett volna hajlandóságuk a békekötésre, mára ez a helyzet jelentősen megváltozott - írta meg az Al Jazeera.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el az Ukrajna ellen irányuló "speciális katonai beavatkozást", amelynek keretében nem csak a többségében oroszajkúak lakta keleti régiókat, hanem az ország fővárosát, Kijevet is "felszabadították" volna.

Kijevre az ország északi szomszédja felől, Fehéroroszországból támadtak az orosz erők, de a kezdeti előrenyomulásuk egy hónapon belül megtorpant, és a kényszerű visszavonulásuk után azt kommunikálták, hogy innentől a valódi céljukra, a luhanszki és donyecki területekre (Donbasz) koncentrálnak.

Örökmozgó célvonal

Az oroszbarát szakadárok miatt 2014 óta fegyveres konfliktustól szenvedő kelet-ukrajnai területeket mostanra majdnem teljesen sikerült elfoglalnia Putyin katonáinak, de ehhez 4 hónapnyi lassan mozgó tüzérségi menetelés és csapataik szinte teljes összpontosítása kellett.

Emellett csak a déli részeken mozgolódtak, a több mint 8 éve illegálisan annektált Krím-félszigettől északra, de több helyen itt is visszaszorultak a megszállás elején kiharcolt vonalaik. Lavrov kijelentése ugyan eltér a korábban megfogalmazottaktól, de valójában olyan területekkel példálózott, ahol eddig is aktívak voltak az orosz katonák.

A Lavrov által említett Herszon és Zaporizzsja megyék már orosz kézen vannak, a környékükön levő állásaikból nem, vagy alig tudtak előre mozdulni, míg a régiókhoz tartozó északabbi részek ukrán kézen vannak. Herszonnál a honvédő csapatok az egyik hidat is célba vettek, melynek lerombolásával a túloldalon harcoló orosz csapatok menekülési útvonalát igyekeznek elvágni.

Kötelező körök

Az újabb területi követelések mellé az orosz külügyminiszter most is hozzátette, hogy szerinte az Ukrajnának katonai segítséget nyújtó nyugati hatalmaknak, különösen az Egyesült Királyságnak és az USA-nak érdeke a konfliktus kiterjesztése. Elmondása szerint

valódi háborúvá akarják változtatni a helyzetet, és összecsapást akarnak provokálni Oroszország és az európai országok között.