Lavrov arra reagált, hogy hogy Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője hétfőn az ankarai parlamentben azt hangoztatta, hogy sem Washington, sem Moszkva nem teljesítette az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokba foglalt vállalásait, amelyek értelmében az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd milíciának ki kellett vonulnia Észak-Szíriában a határ menti sávból. Cavusoglu jelezte: amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség "nem tisztul meg a terroristáktól", Ankara újraindítja a hadműveletet.

Az orosz külügyminiszter szerint az ankarai nagykövetet kedden úgy tájékoztatták, hogy félreértés történt, és török részről nem vonják kétségbe az Oroszország által Észak-Szíriában elvégzett munkát. Lavrov az orosz hadseregtől kapott adatokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy a kurd erők kivonása a szíriai-török határövezetből a Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök által október 22-én elfogadott szocsi memorandumnak megfelelően megtörtént.

Lavrov emellett hangot adott meggyőződésének, hogy nincs alternatívája a damaszkuszi kormány és a szíriai kurdok párbeszédének, és az mindkét fél érdekeit szolgálja.

Az orosz külügyminiszter az izraeli-palesztin konfliktusra kitérve hangsúlyozta, hogy azt rendezni csakis a két fél közötti közvetlen párbeszéd révén, az érdekegyensúly alapján és a nemzetközi közösség által már elfogadott határozatok figyelembe vételével lehet. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok elvetette az ENSZ Biztonsági Tanácsa kötelező érvényű határozatát, amelynek értelmében véget kell vetni a zsidó telepek létesítésének az Izrael által megszállt Ciszjordániában.