Szeptember elsején Lengyelországban is megkezdődött a tanítás, kérdés, hogy lesz-e, aki az iskolákban oktassa a diákokat. A Lengyel Tanárok Szakszervezete (ZNP) felmérése szerint a tanárok egy része fél a normális tanítás visszatérésétől, és nem bízik az iskolai biztonsági intézkedésekben - adta hírül a Business Insider Polska.

Sokan most akarják kivenni a betegszabadságukat, mások döntöttek úgy, hogy más munkát keresnek vagy nyugdíjaztatják magukat.

A szakszervezeti információ alapján a 60 év körüli pedagógusok félnek a leginkább, illetve azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Aggódnak azok is, akik a rokkant vagy idősebb, esetleg krónikus betegekben szenvedőkkel együtt élőnek. Ők gyakrabban beszéltek a korengedményes nyugdíj igénybe vételéről vagy a szakma elhagyásáról. A szakszervezet felhívta arra is a figyelmet, hogy a védekezést az iskolák igazgatóira hárították.

Fontos, hogy hétéves megszakítás nélküli tanítás után éves betegszabadság jár a tanároknak, amennyiben ezt orvos javasolja. Minden tanár háromszor élhet karrierje alatt ezzel a lehetőséggel. A korai nyugdíjjal azok élhetnek, akik 30 évet húztak le az oktatásban, ebből 20 évet tanítottak és 1969 előtt születtek. A statisztikai adatok szerint 2020 júniusáig 234 ezer pedagógus döntött a korai nyugdíjazás mellett - 2019-ben egész évben 238 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.