Nem igaz, hogy Magyarországnak infrastrukturális okok miatt 2021 után meg kell hosszabbítania az orosz Gazprom állami monopóliummal kötött hosszú távú gázszállítási szerződést - mondta a Magyar Nemzetnek Holoda Attila, az Orbán-kormány korábbi energetikai helyettes államtitkára. A nagy mennyiségű import lekötése évekre előre gazdaságilag indokolatlan, továbbá hamarosan több irányból is érkezhet gáz Magyarországra.

Szerinte ezért Szijjártó Péter külügyminiszter csak egy újabb hűségnyilatkozatot tett a kormány nevében az orosz vezetésnek a hosszú távú szerződés meghosszabbításának ígéretével. A miniszter arra hivatkozott, hogy a Horvátország és Románia felől érkező import lehetősége illúzió, a szlovákiai vezetékben pedig nincs gáz. Holoda szerint azonban ez előbbi két importcsatorna hamarosan megnyílhat, az utóbbi esetén pedig rövidesen eltűnik a színről az a cég, amely üzemelteti a vezetéket, megdrágítva annak használatát.

Emellett a korábbi 8-10 milliárd köbméteres import helyett csak a lakossági és közüzemi fogyasztásra, 3,5-4 milliárd köbméterre kellene szerződést kötni. Az oroszoknak érdekük az ukrajnai tranzit legalább egy részének fenntartása annak ellenére, hogy a kommunikációjuk szerint ezt 2019-ig megszüntetnék. A Gazprommal csak úgy érdemes szerződni, hogy abban a jelenleginél jóval rugalmasabb szabályokat rögzítenének az ár meghatározására. Az orosz gáz ára a korábbi 300 dollár/ezer köbméterről mostanra 170 dollár közelébe esett.

(A nyitókép forrása: Reuters)