Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Gyűlés jelöltje a franciaországi elnökválasztáson nyitott lenne arra, hogy jövendő kormányában baloldali politikusok is szerepet kapjanak, ha nyerne a szavazáson - tudósít a Financial Times. A radikális jobboldal vezére már korábban arról beszélt, hogy "nemzeti egységkormányt" kíván létre hozni.

Nem tudja ugyan elképzelni, hogy ebben szerepet kapjon Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldal elnökjelöltje, ám Jean-Pierre Chevènement, Lionel Jospon korábbi szocialista kormányának belügyminisztere azonban például jó partner lenne. Le Pen benne a "szuverenista baloldal" képviselőjét látja, azért az irányzatét, amely támogatja a franca gazdaság újraiparosítását.

Chevènement ugyan korábban bírálta Emmanuel Macront, mert szerinte az államfő neoliberális gazdaságpolitikát követett, ám az elnökválasztási kampányban a támogatásától biztosította. Ugyanakkor egyes baloldaliolitikusok osztják Le Pen nacionalista nézeteit, szkepticizmusát a NATO-val és az EU-val kapcsolatban, továbbá hisznek az erős államban. Mélenchon támogatónak negyede azt mondja a közvélemény-kutatóknak, hogy az elnökválasztás április 24-én esedékes második fordulójában nem Macronra, hanem Le Penre fog szavazni.

Jött a háború

Úgy tűnik, az orosz-ukrán háború a franciaországi szavazáson is fontos szerepet játszhat, ahogy az Magyarországon történt. Le Pen az emiatt romló gazdasági helyzetben változtatott kommunikációján, főként az emberek rohamosan romló anyagi helyzetére fókuszál a bevándorlás ostorozása helyett.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint Macron az április 10-ei első körben a szavazatok 27 százalékra számíthat, Le Pen a 22 százalékára, a harmadik Mélenchon pedig a 16 százalékára. Az államfő legutóbbi tévéinterjújában már-már magyarázkodva azt mondta: tapasztalt a válságok és nemzetközi kapcsolatok menedzselésében, valamint tanult azokból a korábbi hibáiból, amiért nagyon sokan utálják. Politikai arcélét a válságok formálták, így nincs jobb ember nála Franciaország vezetésére.