Három napig tartó intenzív tárgyalások után közölte Schumer: " a délután folyamán megszavazzuk a kormányzati munka újraindulását" - tudósított az MTI.

A demokrata párti politikus bejelentette azt is, hogy a republikánusokkal folytatják az egyeztetést egy külön törvényjavaslatról, amely rendezné a fiatal illegális bevándorlók helyzetét.

Értesülések szerint a szóban forgó megállapodás csupán átmeneti időre, február 8-ig biztosítja a kormányzati hivatalok és ügynökségek működését.

Megvan a kellő számú voks is

A szenátusi szavazás még nem ért véget hétfőn, de elemzők máris felhívták a figyelmet: hiába van meg a szükséges voks és fogadják el a kormányzati hivatalok és ügynökségek működtetésének finanszírozásához szükséges törvényt, ez nem lép azonnal hatályba. A szenátus által megszavazott törvényt ugyanis a képviselőháznak is jóvá kell majd hagynia. Várhatóan ez is megtörténik még hétfőn.

A szavazás megkezdése előtt Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője közölte: megállapodás született a demokratákkal arról, hogy "szabad és nyílt" vitát folytatnak majd a jövő hónapban a bevándorlásról. "Hacsak addig nem születik erről is megállapodás" - tette hozzá a republikánus politikus.

A kép forrása: Pixabay.