Lech Walesa a Szolidaritás szakszervezet legendás vezére, volt lengyel köztársasági elnök az utóbbi hónapokban sokat panaszkodott a sajtóban pénzügyi nehézségeire. Nemrégiben még munkát is keresett a már nem fiatal Nobel-békedíjas politikus, mert elnöki nyugdíja csak 6000 zloty (480 ezer forint), és ez nem elég számára. Ugyanakkor fiának, a Polgári Koalíció (KO) képviselőjének vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy milliomos - derül ki az onet.pl cikkéből.

Walesa pénzügyi helyzete a koronavírus-járvány bekövetkeztével romlott meg. Emiatt ugyanis nem folytatódtak azok az események, amelyeken Walesa beszédet tartott, így elapadt fő fusizó jövedelemforrása. Sok tervezett útját le kellett mondania, ezért – mint mondta – csődbe jutott, olyannyira, hogy karácsonyra még ajándékra sem futotta népes családjának.

Walesával egy másik volt lengyel államfő, Bronislaw Komorowski szolidaritást vállalt. Szerinte a lengyel állam feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a lengyelek szabadságának szimbóluma méltó egzisztenciával rendelkezzen. Megerősítette, hogy a volt államfők úgy egészítik ki a jövedelmüket, hogy főleg külföldön előadásokat tartanak, részt vesznek eseményeken, ahol fel is szólalnak.

Ugyanakkor a Szejm internetes oldalán megjelent Lech Walesa egyik fia, Jaroslaw hivatalos vagyonnyilatkozata 2020-ból. A szövegből kiderül, hogy az egykori európai parlamenti, most Szejm-képviselő számláján 145 ezer zloty van (közel 12 millió forint), értékpapírjai csaknem 2,4 millió zlotyt (192 millió forint) érnek. Emellett közös tulajdonosa két lakótelepi vendéglátó helynek is. Mindez a fizetésén felül.