A Cseh Nemzeti Bank várakozása szerint az infláció a következő hetekben folytatódni fog, aminek eredményeként 9-10 százalékos tempóra gyorsulhat - mondta a Radio Prahának Petr Král, a jegybank költségvetési előrejelzéséseket készítő bizottságának igazgatója. A szakértők arra számítanak, hogy néhány hónap után megszelídül a pénzromlás.

A prágai statisztikai hivatal a napokban hozta nyilvánosságra a 2021-es inflációs adatot, amely szerint éves összehasonlításban 6,6 százalékkal drágult az élet Csehországban. Ez kissé rosszabb, mint a jegybank 5,6 százalékos előrejelzése. Král szerint azok a tényezők fogják hajtanai az inflációt rövid távon, amelyek az elmúlt időszakban is hajtották.

A legfontosabb tényező a központi bank monetáris politikája, ami kamatemelésekkel erősíti a koronát a többi valutával szemben. A cél éppen az infláció leszorítása. A maginfláció megfékezését ugyanakkor csak 2023 első felére várják.

Jana Matesová, Csehország korábbi képviselője a világbankban felhívja a figyelmet arra, hogy a cseh gazdaság szerkezete, amely a feldolgozóipar nagyobb súlyával elért nyugati szomszédaitól, hozzájárulhat a viszonylag magas inflációhoz.