Aleksandar Vučić, Szerbia államfője, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke (képünkön jobbra) egy új nemzeti mozgalom megalapítását harangozta be, amelynek célkitűzése Szerbia fennmaradásának és fejlődésének elősegítése - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Mint mondta, bízik benne, hogy a polgárok támogatni fogják. – Fel kell emelnünk fejünket és szavunkat egy normális és erős Szerbiáért, amely önmagáról fog gondoskodni, nem pedig másokról, és ellen kell állnunk azoknak a betegségeknek, amelyek politikai értelemben megfertőzték társadalmunkat – mondta az államfő.

Új arcokra vadásznak

A belgrádi sajtó már korábban is arról cikkezett, hogy az SNS elnöke gőzerővel dolgozik egy új politikai szervezet megalapításán, amelynek munkaelnevezése Moja Srbija (Az én Szerbiám). A Danas szerint a Szerb Haladó Párt újrabrandelése Vučić hatalomban tartását szolgálja.

Az elképzelés szerint a Moja Srbija a „sem a Nyugat, sem Oroszország, hanem a szerb érdekek” elképzelésre tenné a hangsúlyt. Ezzel összhangban már meg is kezdődtek a tárgyalások azokkal a személyekkel, akiket az alapítók a Moja Srbija soraiban látni szeretnének. Az új politikai szervezet egyik ütőkártyája éppen az lenne, hogy abban új, „el nem használt” arcok tűnnének fel – nyilatkozta a lap informátora.