Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június elsejétől már külföldi fizetőeszközként lesz forgalomban az ukrán hrivnya a Krím-félszigeten. Az erről szóló törvénymódosítást pénteken fogadta el az orosz parlament alsóháza. A Krími Köztársaság és a félszigeten található Szevasztopol város új jogi alanyként az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról március 18-án Moszkvában aláírt megállapodást sem Ukrajna, sem más külföldi ország nem ismerte el. Az egyezményt március 21-ére az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta.

A most módosított törvény szerint a Krímben június elsejéig még használható a hrivnya a készpénzzel való fizetéskor és a banki átutalásoknál is. Ezt követően a készpénzes elszámolás az oroszországi jogszabályoknak megfelelően történhet.

Június elseje után már nem az orosz jegybank, hanem a hitelintézetek által megállapított árfolyamon fogják váltani az ukrán hrivnyát a Krím félszigeten.

Az Ukrajnától elcsatolt területen március 24-étől működött hivatalos fizetőeszközként egyszerre a hrivnya és a rubel. A krími parlament március 17-én még úgy döntött, hogy a félszigeten 2016. január 1-jéig marad forgalomban párhuzamosan a hrivnya és a rubel. Krími illetékesek ugyanakkor már akkor hozzátették: "majd az idő megmutatja, hogy mikortól nem lesz már szükség valójában a hrivnyára."