Szlovákia néhány északi járásában szerdán havazás várható. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) elsőfokú riasztást adott ki - derül ki a pozsonyi Új Szó tudósításából. A figyelmeztetés Zsolna megye (Zilinský kraj) egész területét, valamint a Poprádi, Besztercebányai, Breznóbányai, Privigyei járásokat (okresy Poprad, Banská Bystrica, Brezno, Prievidza) érinti.

A tél egyelőre még csak a 900 méteres tengerszint feletti magasságban csap le annak ellenére, hogy október közepe van, E szint felett 1-4 centiméternyi friss hó hullhat. Ez a mennyiség potenciális veszélyt jelent főleg a közlekedésre nézve, figyelmeztetnek a meteorológusok. A figyelmeztetés a délelőtti előrejelzés szerint szerint este 8 óráig volt érvényben.

A rendkívüli időjárás hátterében az van, hogy hidegfront vonul át Németországon és Lengyelországon át Szlovákia térségébe, amelynek következtében szerdán lehűlt az idő. „A frontátvonulás után az Alpok térségéből a Kárpátok térségébe egy anticiklon érkezik, ismét elősegítve az éjszakai fagyokat” – állt a SHMÚ előrejelzésében. „Hétvégén újabb adag hideg levegő érkezik, és a helyzet a mostanihoz hasonló lesz” – állítják a meteorológusok, ám ezt követően felmelegedés várható.