A szövetségi végrehajtói szolgálat bejelentette, hogy lefoglalták Borisz Berezovszkij még Oroszországban található vagyonát. A közelmúltban önkéntes száműzetésben elhunyt egykori oligarcha lefoglalt vagyonát teljes egészében még nem értékelték fel, de egyes médiaforrások szerint mintegy 300 millió rubelt (940 ezer dollár) érnek - írta a RIA Novosztyi hírügynökség.

Berezovszkij Oroszország egyik leggazdagabb embere és Borisz Jelcin közeli barátja volt, s annak bukásával csúszott egyre lejjebb, míg az ellene indított eljárások miatt Londonba menekült 2000-ben, ahol idén márciusban halt meg, 67 éves korában. A milliárdost távollétében 2007-ben egy orosz bíróság hat évi börtönbüntetésre ítélte, mert az Aeroflot légitársaságtól több millió dollárt "lopott" el, és 9 millió dolláros kártérítést követelt tőle a társaság számára. Majd 2009-ben további 13 évre ítélték, mert több ezer autót sikkasztott el az AvtoVAZ-tól. A lopás, csalás és sikkasztás mellett szervezett bűnözéssel is megvádolták. Azután az orosz ügyészek követelésére több országban befagyasztották több mint 320 millió dollár értékű vagyonát 2011-ben, közte 13 millió eurónyi ingatlanját Franciaországban.

Mint Artur Parfencsikov, a szövetségi végrehajtói szolgálat vezetője az ITAR-TASZSZ-nak elmondta, a lefoglalt oroszországi ingatlanok jogilag nem voltak Berezovszkij tulajdonában, csak haszonélvezete volt rajtuk. Beszámolt arról, hogy az eljárások 2008-as kezdete óta 300 milliónyi adósságát sikerült kiegyenlíteniük, de teljes hitelállományát a bejelentett követelések alapján 3,2 milliárd rubelre becsülik. A Berezovszkij ellen indított nyolc eljárásból öt még folyamatban van. A volt oligarcha élete végéig hangoztatta ártatlanságát, szerinte azért üldözik, mert bírálni merte a Putyin-Medvegyev páros uralmát. Valószínűleg ennek köszönhette, hogy a britek nem adták ki Oroszországnak.
Azonban nem csak az orosz hatóságoknak van követelésük a még mindig nem felderített okból meghalt milliárdossal szemben - Nagy-Britanniának 100 millió fontnyi (151 millió dollár) adóval tartozik, a hivatalos auditáló szerint azonban egész hagyatéka nem elegendő a tartozások kifizetésére.

Berezovszkij holttestét volt felesége Ascot közeli házának fürdőszobájában találták meg felakasztva, a vizsgálat eddigi állása öngyilkosságot valószínűsít - állítólag súlyos depresszióba merült, miután vesztett az angol bíróságon egy nála is sokkal nagyobb orosz oligarchával, Roman Abramoviccsal szemben, akit 4 milliárd fontra perelt, mert az állítólag becsapta egy részvénycserés oroszországi üzletükben. Az örökség és az adósság terhe a vagyon igazgatására kijelölt örökösére, legidősebb lányára, Jekatyerinára maradt.