Gyakran foglalkozunk a világ leggazdagabb embereivel, hisz mégiscsak ők a legérdekesebbek, az utóbbi időben pedig Európának, és különösen Franciaországnak jelentett egy kis dicsőséget, hogy immár hónapok óta nem egy amerikai vállalkozó tudhatja magáénak a posztot, hanem Bernard Arnault, a Louis Vuitton főtulajdonosa.

Brit vagy indiai

A leggazdagabb brit címét a Sunday Times listája szerint évek óta az indiai származású család vezeti, ahol a leginkább csak SP-ként emlegetett Srichand és 83 éves öccse vagyonát együtt számolták, így továbbra is a család marad a leggazdagabb.

Vagyonukat a Reuters szerint 28,5 milliárd fontra értékelik, ami nagyjából 36 millió dollárnak felel meg. A képet csak az árnyalja kissé, hogy a Forbes listáján nem a britek, hanem az indiai legvagyonosabbak között szerepel a család, mégpedig a nyolcadik helyen. Kétségkívül esetenként nem könnyű eldönteni, hová soroljanak valakit, ha több országhoz is kötődik.

A vagyon forrása

A vagyonhoz vezető vállalkozás, a Hinduja Group 200 ezer embert foglalkoztat 30 országban. A céget 1914-ben a Parmanand Deepchand Hinduja alapította, aki először szőnyegeket és szárított gyümölcsöt importált Iránból az akkor brit gyarmat Indiába, fiai, Srochand és Gopichand azonban a hetvenes években áthelyezték székhelyüket Indiából Nagy-Britanniába az immár független Indiából.

Kép: Srichand Hinduja - Reuters

A cégcsoport ma már sokféle tevékenységgel foglalkozik Indiában: jelen vannak többek között a bankszektorban, a vegyiparban, informatikában és a kereskedelemben, emellett a család nagy értékű londoni ingatlanokat is birtokol.

Itt a 100 leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc másodpercenként keres 6000 forintot

A rangsor szereplői közül többen is közel 50 százalékkal növelték vagyonukat az egy évvel korábbihoz képest. Közben új milliárdosok is megjelentek a listán. Bővebben --->