A sztrájk helyi idő szerint 9 (közép-európai 8) órakor kezdődik, és a román légteret naponta használó mintegy háromezer gép kétharmadát érintheti.

A román sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett. A ROMATSA alkalmazottainak a munkabeszüntetés idején is biztosítaniuk kell a földi irányítást a román légteret használó gépek 33 százalékának, az uralkodók és államelnökök, kormányfők és miniszterek gépeinek, a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek, valamint a légi járőrözésnek.

A romániai légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) dolgozói május 12-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, az akkori munkabeszüntetés mintegy kétszáz polgári járatnál okozott késést.

A mostani meghatározatlan idejű sztrájkról múlt héten döntött a szakszervezet, mert a figyelmeztető sztrájkot követően sem tudott megegyezni a munkáltatóval ötvenpontos követeléslistájuk teljesítéséről. A szakszervezeti vezetők azt állítják: nem nagyobb fizetésekért sztrájkolnak, hanem a ROMATSA vezetőségével elégedetlenek, azt mondják, a vállalatot csőd fenyegeti.

A szakszervezet a gyorsan növekvő légi forgalomra hivatkozva létszámbővítést kér, arra figyelmeztetve, hogy a légi irányítók túlterheltsége biztonsági kockázattá vált.

A közlekedési minisztériumnak alárendelt, költségvetési támogatás nélkül gazdálkodó ROMATSA-nál 552 légi forgalomirányító dolgozik. A News.ro hírügynökség szerint az állami szektorban itt vannak a legnagyobb fizetések: amelyeket bónuszok nélkül átlagosan havi bruttó ötezer euróra becsültek.