Az inflációt is figyelembe véve a reálbérek 6,6 százalékkal nőttek egy év alatt. A harmincezer koronás határt a cseh átlagbér első ízben a tavalyi év utolsó negyedében lépte át, éves szinten akkor a növekedés 7,4 százalékos volt.

A szezonális és munkanaphatásokat beszámítva az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva 2,2 százalékkal voltak magasabbak az átlagbérek.
Csehországban 2014 elejétől kezdve folyamatosan emelkednek az átlagbérek, ami a javuló gazdasági helyzet és a rendkívül alacsony munkanélküliség, illetve a munkaerőhiány következménye. (Melósbérek Magyarországon - nettó 232 ezer a minimum.)

QP | Quality Placement

A CSÚ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az konkrét emberek átlagbérei között nagy különbségek vannak. A munkavállalók 80 százaléka ugyanis havonta 12 ezer és 48 ezer korona közötti összeget vitt haza. Az alkalmazottak kétharmada az országos átlagbér alatt, egyharmada pedig az átlagbér felett keres. Továbbra is fennáll, hogy a nők általában mintegy 15-20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

Fotó forrása: Shutterstock