Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai közélet iránt érdeklődők az elmúlt napokban egy világszínvonalú ketrecharc nyitójeleneteinek lehettek tanúi Donald Trump elnök és Steve Bannon, a radikális jobboldali média ismert személyisége, Trump korábbi közeli tanácsadója között - kezdi elemzését Timothy L. O'Brien, a Bloomberg publicistája, aki TrumpNation: The Art of Being The Donald címmel könyvet írt a hivatalban lévő elnökről.

Cikke csatlakozik ahhoz a számtalan íráshoz, amely egy új könyv kapcsán jelent meg az amerikai sajtóban. Ebben ugyanis Michael Wolff újságíró Trump 2016-os kampányáról és első elnökként töltött évéről ír részben egy Steve Bannonnal készült interjú alapján (nem hivatalos magyar címe: Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről).

Bannon nem kíméli az elnök rokonait, egyebek mellett árulóhoz illő viselkedéssel vádolja ifjabb Donald Trumpot, amiért a 2016-os elnökválasztási kampány idején találkozott egy minden bizonnyal a moszkvai kormánynak dolgozó orosz ügyvéddel a Trump-toronyban.

Durva vád

Nem kevésbé szórakoztató az elnök dühödt ellentámadása, amelyben egyebek mellett azt állította, hogy Bannon elvesztette az eszét. Emellett megfenyegette volt főstratégáját, hogy ha tovább jár a szája, akkor a bíróság előtt találhatja magát. (A Wolff könyvében elhangzottakról bizonyára hangfelvétel készült, ezért kétséges, hogy annak alapján eljárást lehet indítani a szerző vagy a kiadó ellen - jegyzi meg O'Brien.)

A szappanoperába illő adok-kapoknál azonban fontosabb, amit az óriási médiazaj eddig elfedett. Bannon olyan megjegyzést tesz, amely arra utal, hogy a Trump család tagjai, köztük veje, Jared Kushner jelentős szövetségi pénzmosási eljárás gyanúsítottjai lehetnek.

Bannon nem kíméli Trump rokonaik akik a kampány alatt szerinte feltűnően nemtörődően viselkedtek, minden bizonnyal azért, mert azt hitték, úgyse nyerhetnek. A személyes beszólogatásnál azonban fontosabb, amikor arról beszél, hogy a Deutsche Bankon (a Trump család cégeinek egyik finanszírozóján) és Kushner "dolgain" keresztül pénzmosás folyik, amelynek szálai Kushneren kívül közvetlenül ifjabb Donaldhoz és Peul Manaforthoz, Trump később menesztett kampányfőnökéhez vezettek. Bannon enyhén szólva tisztátalannak tartja Kushner érdekeltségeit.

Tudja mit beszél

A médiaszemélyiség mint jó verbális ketrecharcos pontosan tudja, mit, miért mond. Trump kampánycsapatának orosz kapcsolatait az FBI volt főnöke, Robert Mueller vezetésével független jogászcsapat vizsgálja. Ez az eljárás végzetes lehet az elnökre, mivel elsősorban azt kell kiderítenie: befolyásolta-e az orosz kormány titkos módszerekkel a szavazást Trump javára.

Bannon tagja volt az elnöki stábnak, ezért azt is tudja, hogy a Fehér Ház nincs felkészülve Mueller-féle vizsgálatból fakadó politikai csapások elhárítására, és ezt kíméletlenül ki akarja használni. Ahogy fogalmazott, Trump és környezete úgy viselkedik, mintha egy olyan tengerparton napozna, amely felé egy különösen erős hurrikán közeledik.

A Bloomberg publicistája megjegyzi, hogy Bannon vádjait más források is alátámaszthatják. Többen írtak arról - köztük ő is -, hogy a Trump család hosszú távú ingatlan- és licencüzleteket kötött vitatható partnerekkel, amelyek egy része orosz kötődésű, más része nem. E kapcsolatok egy része a Mueller-féle vizsgálat látókörébe kerülhet.

Éppen ezt akarja

Trump és szövetségesei azzal próbálják jelentéktelennek beállítani Mueller vizsgálatát, hogy eleve elfogultnak mutatják be, és azzal vádolják a vizsgálóbírót, hogy az ellenzéki demokraták kottájából játszik. O'Brien szerint azonban Mueller elismerten független jogász, több különböző pártállású elnök alatt is az FBI élén állt, ezért tankönyvi precizitással végzi a munkáját.

Vizsgálat valószínűleg túlmutat majd a politikai kapcsolatokon, ami nem ellenkezik a vizsgálóbíró felhatalmazásával, azaz végül valóban sok mindent feltárhat a Trump család pénzügyeiről, főként azokról, amelyeknek orosz szála is van. És nem csupán Bannon tudja, hogy ez katasztrofális hatással lehet az elnökre, hanem - ahogy azt volt tanácsadójának nyilatkozatára adott dühödt reakciói mutatják - Trump maga is.

A nyitókép forrása: Salul Loeb/AFP