A szocialista párti Papakonsztantinuról még tavaly december végén kiderült, hogy három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról, amelyen mintegy kétezer név szerepel.

A 300 fős törvényhozás 283 jelenlévő tagja közül 166 szavazott arra, hogy Papakonsztantinu ellen emeljenek vádat a listába való "belenyúlás" miatt, 208 arra, hogy helytelen igazgatás és 220 arra, hogy kötelességszegés miatt induljon ellene büntető eljárás. A görög törvények értelmében a miniszterek védettek a bírósági eljárástól, hacsak a parlament fel nem oldja mentelmi jogukat.

Az 52 éves exminiszter, aki már visszavonult a politikai élettől, továbbra is ártatlannak mondja magát, azt hangoztatva, hogy ő csupán bűnbakja az országot több mint négy éve sújtó pénzügyi, gazdasági, társadalmi és politikai válságnak. "Nem az én hibám, hogy az adatokat nem kezelték a minisztériumból való távozásom után - hangoztatta. - Éppen én rendeltem el vizsgálatot (az adócsalások ügyében)." Ha a bíróság bűnösnek találja, Papakonsztantinu tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.