Mivel a Covid-19-járvány már az év elején elérte az Egyesült Államokat, majd gyorsan maga alá gyűrte az ország több államának egészségügyi ellátórendszerét, az Egyesült Államok szövetségi kormánya áprilisban bejelentette, hogy csaknem 3 milliárd dollárért lélegeztetőgépeket vásárolnak. A nemzeti tartalékból szükség esetén a járvány által leginkább sújtott tagállamokba juttatnák el a gépeket. Az összeg végül 140 000 gép beszerzésére volt elegendő, vagyis a 890 milliárd forintnyi teljes kiadás a gépek darabját 6,35 millió forintos átlagáron sikerült megvásárolni.

Összehasonlításképpen Magyarország harmadennyi pénzért (mintegy 300 milliárd forintért) csak 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, vagyis átlagosan 18-19 millió forintot fizettek a berendezések darabjáért. Az amerikai nagy bevásárlás annyiban hasonlóságot mutat a hazai vásárlással, hogy szakértők szerint a gépek egy jó része nem alkalmas a koronavírusos betegek ellátására.

Magyarországon pontosan nem tudni, mennyi intenzív kezelésre nem használható eszköz van, de az Egyesült Államokban - a Reuters oknyomozása szerint - a Trump-kormányzat által vásárolt respirátorok fele biztosan nem megfelelő a feladatra. Sőt, csak körülbelül 10 százalék közülük intenzív terápiás egység, amelyek a szakemberek szerint a súlyos állapotú betegeknél kialakult akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS) kezelésére is használhatnak. Ez egy életet veszélyeztető állapot, amely a tüdő olyan jellegű károsodásával jár, hogy a szerv nem tud elegendő oxigént felvenni, így a keringés és egyéb szervek is károsodhatnak.

A megfelelő eszközök közül a fennmaradók - a teljes mennyiség 40 százaléka - többnyire rövid időre alkalmazhatók csak intubált betegeknél. De az átlagos lélegeztetési periódus alatt még veszély nélkül használhatók, bár békeidőben az intenzív osztályon belüli, vagy ellátóhelyek közötti szállítás idejére ajánlott csak. Az American College of Chest Physicians tanulmánya szerint a készletbe felvett többi modell viszont semmilyen módon nem használható az ARDS-ben szenvedőknél.

A berendezések közül 44 000 darab pNeuton modell, amit a General Electric és a Ford közösen készített. Ezek a legolcsóbb eszközök, idén tervezték, és a tervek szerint alkalmasnak kellene lenniük ARDS-es koronavírus-fertőzöttek ellátására, azonban szakértők egyöntentűen azt mondták, hogy nem képes úgy oxigént juttatni a roncsolt tüdőkbe, hogy azt a beteg szervezete kellő mértékben hasznosítani tudja.

Az Egyesült Államokban a járvány nem enyhül, csak a múlt héten több mint 1,1 millió új fertőzést regisztráltak. Az ország a járvány kezdete óta összesen több mint 268 000 koronavírus okozta halálesetet jelentett, ami több mint ahány áldozatot a vietnámi és a koreai háború együttesen követelt. Erre hivatkozva most a beszerzés felelői azt mondják, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre készültek, emiatt rendeltek ekkora mennyiségben eszközöket, az első hullám alatt pedig keveset lehetett még tudni a Covid-19 betegség lefolyásáról. A készletező szövetségi hatóság szerint azóta a gépi lélegeztetésen túl más kezelési formákat is alkalmaznak, így a betegek nincsenek veszélyben.