Lehetséges, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő az apja egy titokzatos szentpétervári milliomos 17 éves lányának - vette át a Projekt oknyomozó internetes portál spekulációját a Moscow Times. Jelizaveta Vlagyimirovna Krivonogih rendkívüli módon emlékeztet az orosz államfőre - állítja a Projekt az ifjú hölgyről szerzett fotók alapján. A fényképeket etikai okokból nem hozták nyilvánosságra. (Képünk, amelyen ifjú orosz hölgyek láthatók, illusztráció - a szerk.)

A fiatal nő anyja, Szvetlana Krivonogih haszonélvezője egy vállalatnak, amelynek kis részesedése van a Rosszija bankban. A pénzintézettel szemben nyugati szankciókat vezettek be 2014-ben, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, mert szoros kapcsolatokat ápol az orosz elittel. A Projekt becslése szerint Krivonogih vagyona ingatlanokban és üzleti vállalkozásokban Moszkvában, Szentpéterváron és Szocsiban összesen 7,7 milliárd rubelt (31 milliárd forint) ér. (Ezzel a vagyonnal a 42. lehetne A 100 leggazdagabb magyart soroló listán - a szerk.)

Titokzatos fotók

A sajtóorgánum megszerzett egy dokumentumot, amely a lány születési anyakönyvi kivonatának másolata lehet. Ebből az derül ki, hogy atyai neve Vlagyimirovna. Ennél ütősebb bizonyítékot lát a Projekt abban, hogy Jelizaveta és Putyin arcának arcfelismerő szoftverrel végzett elemzése 70,44 százalékos egyezést mutat. Egy ilyen elemzés esetén a 75 százalékos egyezés már azt jelenti, hogy ugyanannak a személynek az arcát látjuk.

Jelizavata egyébként szisztematikusan törölte az arcképét a közösségi portálokon lévő fiókjaiból, amelyek különböző vezetéknév alatt jelentek meg, azt követően, hogy a Projekt kapcsolatba lépett édesanyjával. Szvetlana Krivonogih visszahívást ígért a Projektnek, de nem tartotta be ezt az ígéretét, és ezt követően elérhetetlenné vált.

Határozott tagadás

A pletykák szerint az orosz államfővel az 1990-es években volt viszonya, mielőtt Putyin az ország elnökévé vált volna. Meg nem nevezett források szerint takarítóként dolgozott és egy egyszerű lakásban élt, mielőtt egyszer csak beköltözött egy olyan házba, amelyet a szentpétervári elit körében bárki megirigyelt volna. Ekkoriban lett vége a kapcsolatnak is.

Dmitrij Peszkov az orosz államfő szóvivője azt mondta, semmit nem tud a hölgyről vagy a lányáról. Putyin egyébként 2013-ban vált el feleségétől, és következetesen visszautasítja, hogy kommentálja azokat az állításokat, miszerint ő lenne az apja Maria Voroncova endokrinológusnak, illetve Katerina Tyihonova projektigazgatónak.