A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság tájékoztatása szerint a holland kormány azt állítja, hogy az orosz kormány felelős a repülőgép lelövéséért és a bekövetkezett halálesetekért, amellyel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében vállalt kötelezettségeit - írja az MTI.

Hollandia szerint ugyanis az a rakétarendszer, amellyel az utasszállítót lelőtték, Oroszország tulajdonát képezte, használatát is Oroszország biztosította.

Az emberi jogi bíróság azt is közölte, jelenleg öt másik államközi kereset és körülbelül hétezer egyedi kérelem van folyamatban a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban a bíróság előtt.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. Az öt évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál -, valamint a legénység életét vesztette.

Oroszország végig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.