Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyár óta legkevesebb 33 ezer illegális bevándorlót kellett visszafordítaniuk a lengyel hatóságoknak Belarusz felé. Már kerítést is építettek a keleti határra és 15 ezer katonát vezényeltek a térségbe. Ennek ellenére szombaton is áttörték a határzárat.

Eközben a belarusz oldalon a menedékkérők a 0 fokban fagyoskodnak. A litván határőrök segélycsomagokat dobálnak át nekik, Minszk pedig saját bevallása szerint tábort épít, ahol meghúzhatják magukat - olvasható a portálon.

A helyzet feszült

Oroszország és Fehéroroszország ezen a héten harmadszor is katonai erővel lépett fel a lengyel-fehérorosz határ közelében, ahol emberek ezrei rekedtek siralmas körülmények között

Az elmúlt napokban mintegy 15 ezer lengyel katonát vezényeltek Lengyelország Fehéroroszországgal közös határára, válaszul a feszült helyzetre, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető idézett elő. A varsói kormány többször is azt állította, hogy orosz és belarusz kisbuszokkal szállították a menedékkérőket a lengyel határra, a szervezett szállítások célja pedig szerintük az lehet, hogy Lengyelországot és az Európai Uniót összezilálják. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyszerűn Vlagyimir Putyint gyanúsította meg azzal, hogy Szíriából és Jemenből szervezi a migrációs válságot a határon.