A befektetési ingatlanpiacot továbbra is az amerikai kontinens vezeti, az első negyedévben 73 milliárd dollár volt ott a forgalom. Ez 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az európai piaci forgalom 51 milliárd dollárt tett ki, a nyugat-európai országokban növekedés tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest. A kelet-közép-európai régióban viszont 20 százalékos visszaesés tapasztalható - hívta fel a figyelmet az ingatlantanácsadó.

Adatai szerint a magyar piacon az első negyedévben 110 millió euró értékben keltek el befektetési célú ingatlanok. Ebből az irodák 48 millió, az ipari ingatlanok 46 millió, míg a kiskereskedelmi épületek - bevásárlóközpontok - 16 millió euróval részesedtek.

A Colliers International ingatlantanácsadó által egy évvel korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014. első negyedévében 230,5 millió euró értékben cseréltek gazdát befektetési célú ingatlanok Magyarországon. Ez akkor 46 százalékkal volt több a 2013. első negyedéves adatnál. A tavalyi első negyedévben a teljes forgalomból 147 millió euró volt a kereskedelmi ingatlanok részesedése, 65 millió a hotel és 18,5 millió az iroda.

A JILL arra nem tér ki friss elemzésében, hogy mi az oka a visszaesésnek, de az utóbbi időben az ingatlantanácsadók egyetértenek abban, hogy a magyar piacon a fejlesztések - az iroda-, az ipari-logisztikai, valamint a kereskedelmi ingatlanok területén is - szinte leálltak. A bankok csak magas önrésszel, és előbérlettel hiteleznek, így csak az fejleszt, aki ezt saját tőkéből tudja tenni.

A tanácsadók szerint a spekulatív fejlesztők nyerésre állnak, mivel ha a bérlők újra nagy számban jelennek meg a piacon, csak hozzájuk fordulhatnak. Már most érezhető, hogy nincs miből választaniuk az ingatlanba befektetőknek, mivel hiány van jó minőségű ingatlanokból.