A Standard & Poor’s BB-re rontotta Lettország hosszú távú minősítését, illetve kilátásait is negatívra módosította. A döntés hátterében a politikai és gazdasági kihívásokat említette a hitelminősítő, amelyek a gyorsan csökkenő nominál- és reálkeresetekkel, illetve a nagy nyomás alatt álló államháztartással vannak összefüggésben - írja a Bloomberg.

Észtország sem kerülte el a leminősítést, A-ról A mínuszra módosította az S&P az ország besorolását, negatív kilátásokkal. Az indoklás szerint a külső finanszírozási forrásoktól való függés következtében későbbre tolódhat az euróbevezetés céldátuma. Az észt jegybankelnök szerint azonban a függés a hitelminősítő döntéséből adódónál sokkal nagyobb mértékben csökkent, a folyó fizetési mérleg és folyó cash-flow mint többletet mutat, amelyek nagyban visszavettek a külsőforrás-igényből - tette hozzá.

Litvánia BBB hitelminősítése figyelőlistára helyezte az S&P, ami azt jelzi, hogy egy hónapon belül leminősítés érheti a harmadik balti államot is. A litván gazdaság esetében a gazdasági és politikai kockázatok miatt helyezte kilátásba a hitelminősítő a besorolás lerontását. A költségvetési hiány idén túlszaladhat a GDP-arányos 8 százalékon Litvániában, ami alááshatja az öt éven belüli euróbevezetés esélyeit is.