A portugál államkötvények besorolását két fokozattal, Aa2-ről A1-re változtatta ma a Moody's.

A hitelminősítő szerint a portugál kormány pénzügyi stabilitása középtávon tovább gyengülhet, amit alátámaszt az ország államadósság állományának alakulása. A gazdaság növekedésére vonatkozó kilátások továbbra is gyengék maradnak, hacsak a strukturális reformok nem tudnak ezen érdemben segíteni közép-hosszú távon.

A hitelminősítő nem zárja ki, hogy az államadósság tovább nő: a magasabb kamatlábak és a gyengébb növekedési kilátások miatt ezek a kockázatok továbbra is fennállnak.


Portugália könyvelhette el tavaly az Európai Unió negyedik legnagyobb GDP arányos költségvetési hiányát, ami 9,4 százalék volt a bruttó hazai össztermék arányában - emlékeztetett az Equilor.


A portugál államadósság a GDP 77 százalékát tette ki tavaly, de piaci vélemények szerint a mutató egy-két éves időtávon belül 90 százalék közelébe emelkedhet. A portugál kormány a bevételi oldal reformjával, elsősorban nagyarányú adóemeléssel igyekszik elejét venni a hiány növekedésének, viszont ez komoly terhet helyez a gazdaságra, amely a recessziót alig hagyta még maga mögött. Ráadásul Portugália az utóbbi évtizedekben nagyon alacsony növekedési mutatót produkált, többek között ez az egyik oka annak, hogy gyors ütemben nőtt az adósságrátája.


A Moody's május 5-én helyezte kilátásba a portugál államadósság leminősítését.