A Bad Homburg-i székhelyű társaság volt az első hitelminősítő amelyik meglépte a besorolás rontását, bár már többen, így a Fitch is kilátásba helyezte azt.

A Feri elemzői a leminősítést az Egyesült Államok folyamatosan romló fizetőképességével, a magas államadóssággal, a nem megfelelő pénzügyi intézkedésekkel illetve a romló gazdasági kilátásokkal indokolták.

Az amerikai kormány a pénzügyi válság kezelése során főleg a pénzpiaci hatásokra helyezte a hangsúlyt az államháztartási hiány növelésével és nem fordított kellő figyelmet más aspektusokra - mondta Tobias Schmidt a Feri Rating & Research AG vezérigazgatója. Minősítési rendszerünk kritériumai szerint az Egyesült Államok gazdaságának állapota romlott, ami igazolja a besorolás rontását.

Már négy éve folyamatosan a kétszámjegyű tartományban van az USA GDP-arányos hiánya, márpedig egy ilyen nagyságrendű hiány nem egy fenntartható fiskális politikára utal - magyarázta. A Feri vezére ugyanakkor kilátásba helyezte a minősítés javítását, ám ehhez az Egyesült Államoknak hosszú távon is fenntartható költségvetést kell készítenie.

A Feri Rating-et a Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (BaFin) Európai Uniós hitelminősítőként tartja nyilván, amelynek 20 éves tapasztalata van az államadósságok minősítésében. A Feri elemzői minden hónapban befektetői szemszögből megvizsgálják az egyes állami tartozások visszafizetésének valószínűségét és ennek alapján szükség szerint felülvizsgálják az adott ország besorolását. A hitelminősítés során hét fokozatot használnak a legjobb "AAA"-tól a "Csőd"-ig.