A Fitch Ratings Olaszországot, Spanyolországot, Belgiumot, Szlovéniát és Ciprust is leminősítette.

Az olaszok adósbesorolását A pluszról A mínuszra, a spanyolokét AA mínuszról A-ra, Belgiumét AA pluszról AA-ra, a szlovént AA mínuszról A-ra, míg Ciprust BBB-ről BBB mínuszra módosította. Írország adósbesorolásán nem rontott, így az továbbra is BBB plusz marad. A bóvlikategória BB-től kezdődik, azaz Ciprus csak egy lépésre áll ettől.

Mindegyikőjük negatív kilátással szerepel a hitelminősítő listáján, azaz nagyobb 50 százaléknál a valószínűsége a további leminősítésnek.

Az eurózóna adósságválsága csak akkor ér véget, amikor az európai gazdaságok talpra állnak. Nincs kétség, hogy a gazdasági és pénzügyi stabilitáshoz nagyobb fiskális integrációra van szükség, ez pedig az eurózóna kormányzás lényegi reformját jelenti - jelezte a Fitch Ratings.

A döntésre lehetett számítani, mivel egy hete bejelentették, hogy a fenti hat ország adósbesorolása újraértékelésre kerül. Ezt megelőzően a Standard & Poor's lépett, kilenc országot minősített le. Pont két hete, hogy két fokozattal rontott Olaszország, Spanyolország és Ciprus, egy fokozattal pedig Szlovénia besorolásán. Belgium és Írország szintén figyelőlistán szerepelt, de végül megerősítette a besorolást.