Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: akár csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az amerikai osztályzatot szuverén törlesztési hátralék kialakulása esetén - idézi az MTI.

A Fitch elemzése szerint a szövetségi szintű adósságlimit felfüggesztését célzó legutóbbi erőfeszítések kudarca arra vall, hogy a jelenlegi patthelyzet a leghosszabbak között lehet 2013 óta.

A cég felidézi, hogy 2013 októberében, az akkori adósságlimit-válság tetőpontján negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok "AAA" államadós-besorolását.

A Fitch Ratings felidézi azt is, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kongresszusi vezetőknek küldött átiratában október 18-ra becsülte annak időpontját - közkeletű nevén az X-napot -, amikor valószínűleg kimerülnének az új adósságot nem generáló rendkívüli kormányzati intézkedési lehetőségek a törlesztési kötelezettségek teljesítésére.

Az amerikai pénzügyminisztériumnak az X-nap után is lennének korlátozott fizetési kapacitásai, de ezek mértéke a bevételi és a kiadási oldal volatilis pénzáramlásaitól függne - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint a tárca készpénztartaléka szeptember 28-án 172,9 milliárd dollár volt, ám augusztusban a havi kiadás elérte a 439 milliárd dollárt, beleszámolva az 58 milliárd dollárnyi havi bruttó kamattörlesztést.

Ha az amerikai pénzügyminisztérium a kialakult helyzetben elsőbbségi törlesztési sorrendek meghatározására kényszerülne, ennek gazdasági hatása és az Egyesült Államok maradéktalan hitelképességébe vetett befektetői bizalom potenciális károsodása már nem feltétlenül lenne összeegyeztethető a jelenlegi "AAA" amerikai államadós-osztályzattal - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég közölte: törlesztési elmaradás esetén "korlátozott csődhelyzetet" jelző (Restricted Default, RD) szintre minősítené vissza az amerikai államadós-besorolást, és ezt addig tartaná érvényben, amíg megítélése szerint a csődesemény fennáll.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg kettő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's azonban - elsőként és eddig egyedüliként a globális piacvezető hitelminősítők közül - már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól ezt az elit államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást 1941-ben megadta.

A Standard & Poor's a tíz évvel ezelőtti leminősítés óta az "AAA"-nál egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Ha a Fitch Ratings az amerikai besorolásra általa tavaly nyár óta érvényben tartott negatív kilátást leminősítésre konvertálja, és így szintén megvonja az "AAA" amerikai besorolást, az Egyesült Államok a nemzetközi intézményi befektetők körében nem számítana többé "AAA" osztályzatú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe és átlagolják a szuverén és kereskedelmi adósok hitelképességének megítéléséhez.