Az idei év legnagyobb sztorija lehet a Wizzair a Budapesti Értéktőzsdén - mondta el Szécsényi Bálint az Equilor vezérigazgatója és a Budapesti Értékőzsde igazgatóságának alelnöke. Ehhez az kell, hogy a társaságot meggyőzzék a budapesti bevezetés előnyeiről, szemben a londonival. Ott a társaság mindenképpen a kevésbé fontos cégek között szerepelhetne csak, míg itthon az ötödik legnagyobb kapitalizációjú társaság lehetne. Szécsényi Bálint szerint a hazai és európai tőkepiaci folyamatok alapvetően kedvezőek, de egyelőre komoly bizonytalansági tényező az európai szinten bevezetésre váró tőkepiaci tranzakciós adó.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a világ tőzsdéin lezajló jelenlegi folyamatok arra mutatnak, hogy az amerikai piacon lassan a leállás következhet be és elsősorban a már magas árak miatt a tőkeáramlások lassan inkább az európai piacok felé irányulnak majd.

Az euró inkább 300 forint felett lehet

Az euró/forint árfolyamát kilengésekkel ugyan, de most már inkább 300 forint felett várják. Részben az előbb említett tőkeáramlási folyamatot figyelembe véve mind a DAX, mind a FTSE esetében long pozíció felvételét javasolják. Említette még a dolláros török államkötvényeket is mint lehetséges pozitív történetet.

Kuti kiemelte az Apple, illetve a Blackberry felvásárlás sztoriját, ami egy nagy nyerésre adhatna lehetőséget, bár egyelőre még azt is csak találgatni lehet, hogy a cégre vagy annak eszközeire vonatkozna ez, ha egyáltalán megvalósulna.

Szíriával kapcsolatban elmondta, hogy látható már, hogy Obama elnök sem annyira lelkes a háború azonnali megíndításával kapcsolatban, ami optimistává teszi a piacokat. Az olajárak a háborús alapforgatókönyv esetén legfeljebb 120-125, extrém esetben 140 dollárra mehetnének fel (Brent). Ez alapesetben 470-490 forintos benzinárakat jelentene Magyarországon.

A régiós piacokról szólva külön kiemelte a lengyel nyugdíjrendszer megváltoztatását, ami nagyon érdekes lehet majd, hiszen eddig a lengyel piac egy nagyon zárt piac volt, igen magas árakkkal, ami a mostani átalakulások fényében jelentősen átalakulhat.

A magyar részvénypiacon az OTP-t semlegesen ítélik meg a bankot övező kockázatok miatt. A Richtert ugyanakkor egyértelműen pozitívan ítélik meg, míg a Molhoz és a Mtelekomhoz szintén semlegesen állnak hozzá. A Richterre vonatkozóan az Equilor elemzői 4250 forintos célárat fogalmaztak meg.

A magyar piacot is elérte a QE3 kivezetésének hatása

Szántó András, az Equilor devizapiaci üzletágának vezetője elmondta, a világot jellemző hozamemelkedés a hazai piacot is elérte. A Fed QE3 kivezetéssel kapcsolatos aggodalma kapcsán a májusban még 5 százalék körüli 10 éves hozamok már 6,6 százalék körül járnak. A 6 százalékos hozamszintet ők hosszabb távon is stabilnak látják mindennek ellenére.

A forinttal kapcsolatban jelentős kockázatnak látják a novemberben várhatóan részleteiben is nyilvánosságra kerülő devizahiteles mentőcsomagot. Ennek kapcsán rövid távon 307-308 forintos árfolyamot is el tudnak képzelni, év végére 300 forint feletti árfolyamot várnak. Szerintük a nemzetközi nagybefektetők jelenleg inkább a forintgyengülés irányába pozícionáltak.

Ugyanakkor a kamatszintet az év végéig 3 százalékos szintig is vághatja a Monetáris Tanács az Equilor szerint. A Növekedési és Hitelprogram folytatására számítanak és az idei éves GDP növekedési prognózisuk 0,4 százalék, míg jövőre 1,7 százalékot várnak az alacsony tavalyi bázis és a lakossági fogyasztás illetve az exportpiacok várható feléledése következtében.