Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DUP előző vezetője, Arlene Foster volt észak-írországi miniszterelnök április végén jelentette be, hogy május 28-án lemond a DUP éléről, a héten pedig a kormányfői tisztségből is távozott.

Ennek közvetlen előzményeként a DUP számos képviselője - több okból is régóta érlelődő elégedetlenségének kifejezéseként - bizalmatlansági kezdeményezést indított ellene.

A vezetőválasztási versengésből Edwin Poots került ki győztesen. Legfőbb versenytársa Sir Jeffrey Donaldson, a londoni alsóház DUP-frakciójának vezetője volt.

Sir Jeffrey Donaldson sokkal ismertebb politikusa az észak-írországi britpárti protestáns mozgalomnak, mint Poots, 19-17 arányban mégis Edwin Poots nyerte meg az új vezetőről döntő, május 14-én tartott titkos voksolást, amelyen a DUP belfasti és londoni parlamenti képviselőiből összeállított szavazóbizottság tagjai vettek részt.

Az 1971-ben, vagyis éppen ötven éve létrejött DUP történetében Poots mindössze a negyedik vezető a pártot alapító néhai Ian Paisley tiszteletes, az őt követő Peter Robinson és a múlt hónap végén leköszönt Arlene Foster után.

Edwin Poots azonban egyrészt az új észak-írországi miniszterelnök személyének, másrészt az ír nyelv észak-írországi jogi státusának kérdésében rövid idő alatt szintén szembekerült a belfasti törvényhozás és a londoni alsóház DUP-frakcióival.

Poots Paul Givant jelölte a belfasti kormány vezetőjévé, bár ezt a DUP-képviselők nagy többsége ellenezte.

Az ír nyelv észak-írországi státusáról tervezett törvényalkotás rendkívül szövevényes folyamatának ügyében is feloldhatatlanná vált Poots és a DUP-frakciók ellentéte, és a belfasti DUP-pártcsoport hírek szerint viharos csütörtök éjszakai ülése után Poots bejelentette lemondási szándékát.

A DUP az ír sziget egyesítését pártoló britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártjával, a Sinn Féinnel együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedek súlyos felekezeti konfliktusainak idején teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A DUP vezetési válsága szakértői vélemények szerint a felekezetközi kormánykoalíciót is megingathatja, bár csütörtök esti közleményében a Sinn Féin úgy fogalmazott, hogy a DUP vezetésének kérdése kizárólag "annak a pártnak" az ügye.