Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki elfogadta a lemondást. Azt is tudatta a sajtóval, hogy a miniszterelnök még kedd estére összehívta a titkosszolgálatok vezetőit, és elvárja az ügy gyors tisztázását - írja az MTI a kormányfő szóvivőjét idézve.

Chrzanowski azután jelentette be távozását, hogy a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap keddi számában megírták: a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosa, Leszek Czarnecki szerint a KNF elnöke idén márciusban bizonyos ellenszolgáltatás fejében a bankfelügyelet "jóindulatú hozzáállását" ígérte neki.

Az utóbbi időben nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló GNB tulajdonosának állítása szerint Chrzanowski azt javasolta, hogy cserébe a bank alkalmazzon egy általa megnevezett jogászt, akinek hároméves díja a Gazeta Wyborcza szerint mintegy 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forint) tenne ki. A Chrzanowskival folytatott beszélgetést a banktulajdonos rögzítette, s a hangfelvétel alapján ügyészségi bejelentést tett.

A lengyel bankfelügyelet volt elnöke a PAP hírügynökségnek nyilatkozva "kétségtelen provokációnak" nevezte a GNB tulajdonosa által megfogalmazott vádat. Lemondását azzal indokolta, hogy az állam érdekét szem előtt tartva, lehetővé akarja tenni az ügy alapos tisztázását. Közölte egyúttal, hogy jogi lépéseket tett az ő, valamint a KNF jó hírnevét szerinte sértő, hamis vádak miatt.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és főügyész közölte, hogy nyomozást rendelt el az ügyben, s a KNF volt elnöke által a gyanú szerint elkövetett bűncselekményt előzetesen haszonszerzés céljából elkövetett hatásköri túllépésnek minősítik. A nyomozás nagyon intenzív lesz, "nem leszünk tekintettel párttagsági igazolványra, befolyásokra, pozíciókra".

Ziobro egyúttal arról is beszámolt: az ügyészség és a lengyel korrupcióelleni hivatal (CBA) már egy ideje eljárást folytat a Getin csoport ügyében.

A PAP kedd este azt a hivatalosan meg nem erősített információt tette közzé, hogy Andrzej Duda elnök a nap folyamán magához rendelte a bankfelügyeletbe kinevezett képviselőjét, Zdzislaw Sokalt. A Gazeta Wyborcza szerint Chrzanowski azt is ajánlotta Czarneckinek, hogy Sokalt eltávolítja a felügyeletből, mivel az illető a Getin Noble Bank állami részesedésű intézménnyé való átalakítását szorgalmazta volna.