A katolikus egyházfő ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon a Vatikánban. Értesülések szerint a 85 éves XVI. Benedek pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket - írta a hirado.hu.

A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van - fogalmazott XVI. Benedek, amikor lemondását bejelentette. A konzisztóriumon részt vevők előtt elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.

Tudatában vagyok e lépés komolyságának - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki szerint Szent Péter bárkájának az irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a ''sede vacante'' (üres trón) ideje. A pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására.

Márciusban új pápa vezetheti az egyházat

XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő - írta a hirado.hu. "Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi. A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki "derült égből villámcsapásnak" nevezte XVI. Benedek bejelentését.

Lombardi értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat. A pápa úgy érezte, "nincsen egyensúly ereje és feladata között" - fogalmazott Lombardi.

XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik - mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta. XVI. Benedek a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában.

A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. "Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat"- jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához. Elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is "fel kell készülnie".

Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez "joga és kötelessége is lemondani". A pápa áprilisban tölti be 86. évét. 2005. április 19-én lépett trónra a katolikus egyház 265. fejeként.

A katolikus egyház történetében eddig három pápa mondott le. Benedek 2010-ben egy interjúban már jelezte, hogy adott esetben ilyen döntést hozhat.

Afrikai vagy olasz lesz az utód?

Afrikai, olasz vagy akár kanadai: a fogadóirodákban már lehet tenni XVI. Benedek pápa utódjára. Az Agipro News olasz sportfogadási és szerencsejáték sajtóügynökség szerint a brit bukmékerek olasz-afrikai összecsapást jósolnak, a Paddy Power fogadóiroda 1:2,75-re, illetve 1:3,00-ra adja őket.

A konkrét nevek listáján Francis Arinze nigériai bíboros áll az élen (1:2,90), a második a ghánai Peter Turkson (1:3,25), a harmadik a kanadai Marc Ouellet (1:6,00). Az első olasz a sorban Angelo Scola (1:8,00), őt Tarcisio Berlone bíboros-államtitkár, a Vatikán jelenlegi második embere követi.

Megkezdődtek a fogadások a következő pápa nevére is, az eddigi sorrend: Péter (1:5,00), Piusz (1:6,00), János Pál (1:7,00), Benedek (1:9,00) - írta a hirado.hu.

Kép: MTI (Kattintson a nagyobb méretért!)