A 17 különálló amerikai hírszerzési ügynökség élére 2004-ben állítottak közös vezetőt, válaszul arra, hogy a titkosszolgálatok képtelenek voltak megelőzni a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat. A jelenlegi, harmadik nemzeti hírszerzési igazgató (Director of National Intelligence, DNI), Dennis Blair, május 28-i határidővel lemondott pozíciójáról.

Blair, aki az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, a Fehér Ház nyomására döntött a lemondás mellett. Pályafutását olyan nagy nyilvánosságot kapott hírszerzési bakik jellemezték, mint a 2009 karácsonyi detroiti utasszállító repülőgép elleni és a 2010. május 1-jei Times Square elleni merényletkísérlet. Mindemellett Blair látványos csatározást folytatott Leon Panetta CIA igazgatóval. Blair a CIA emberei mellett saját irányítása alá tartozó ügynököket is akart az Egyesült Államok külképviseletein. (A CIA a 17 amerikai hírszerzési ügynökség legnagyobbika, és egyúttal az egyetlen, amelyik nem tartozik egyik minisztérium alá sem.)

Barack Obama és Dennis Blair csütörtöki találkozója után világossá vált, hogy a nemzeti hírszerzési igazgató elvesztette az elnök bizalmát - tudta meg az MSNBC nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselőktől. A hírügynökség információi szerint a pozíció legesélyesebb várományosa James Clapper, Blair elhárításért felelős helyettese.