Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír - indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában.

A politikus az SPÖ hétfőn délután megrendezendő, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze.

Az osztrák sajtó szerint az elnökségi ülésen meg is választhatják Faymann utódját. Átmenetileg viszont Michael Häupl bécsi polgármester veheti át a pártot, jelezte Gerhard Schmid főtitkár a Kuriernek. Lehetséges névként emlegetik Christian Kernt, az osztrák vasúttársaság, az ÖBB vezérigazgatóját, vagy éppen Gerhard Zeilert is, aki korábban a köztévé vezetője volt - írja az Index.hu.

Megalázó vereség

A szociáldemokrata-kereszténydemokrata szövetség megalázó vereséget szenvedett az elnökválasztás első fordulójában, amelyet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyert meg 35 százalékkal. Második helyen a függetlenként induló, ám a zöldek támogatását élvező Alexander van der Bellen ért célba több mint 21 százalékkal. A május 22-én esedékes második fordulóban ők ketten küzdenek meg az elnöki tisztségért..

Az Index.hu szerint 1945 óta nem fordult elő, hogy olyan elnöke legyen Ausztriának, aki sem az Osztrák Néppárthoz (ÖVP), sem az SPÖ-höz nem köthető. Április 24-én még csak az első forduló ment le, de már látszott, hogy hét évtizedes trend szakadt meg: a második fordulóba az első helyen 36 százalékkal a radikális Szabadságpárt (FPÖ) mögötte a Zöldek (Grünen) jelöltje jutott be.

Faymann 2008 óta vezette az SPÖ-t

A bécsi születésű, 56 éves Werner Faymann 2008 óta vezette az SPÖ-t. Életrajzában egy ideig az állt, hogy egyetemi évei során jogtudományt, politológiát és művészettörténelmet is hallgatott, azonban később kiderült, semmilyen végzettséget sem szerzett, tanulás helyett taxisofőrködött.

Politikai pályáját az 1980-as években a szocialista fiatalok között kezdte, majd bejutott a bécsi városi tanács tagjai közé. Alfred Gusenbauer kancellár idején nevezték ki szövetségi közlekedési miniszternek. Az osztrák kancellári posztot 2008 óta töltötte be.