Az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévben az előzetes adatok szerint 4,8 százalékosannualizált ütemben bővült, szemben a várt 4,9 százalékkal, illetve a negyedik negyedévi 1,7 százalék után. Mindez két éve nem látott tempót jelent, ennél csak 2003 harmadik negyedében volt erőteljesebb a növekedés üteme, akkor 7,2 százalékot regisztráltak.

Az inflációt jelző GDP-árindex a vártnál kevésbé mérséklődött, 3,5 százalékról 3,3 százalékra, az elemzők 2,7 százalékot vártak.

A fogyasztás ugyanakkor meglódult, a növekedési ütem a negyedik negyedévi 0,9 százalékról 5,5 százalékra ugrott.

A makroadatra igen kíváncsi volt a piac, hiszen csütörtökön a Federal Reserve kormányzója úgy fogalmazott, hogy a növekedés az idén valószínűleg mérséklődik, részben az ingatlanpiac szerényebb teljesítménye miatt. Ben S. Bernanke közölte: a Fed a további kamatemelést mindinkább a gazdasági adatoktól teszi függővé, ami azt jelenti, hogy valamikor a jövőben akár szünetet is tarthat a 22 hónapja tartó szigorítási kurzusban. Ha az adatok arra utalnak, hogy az év második felében tovább gyorsul a gazdaság, akkor folytatódik a szigorítás. A Fednek ugyanakkor továbbra is nagy figyelemmel kell kísérnie az infláció alakulását

A dollár a korábbi, visszafogott pozitív korrekció után gyengüléssel reagált a makroadatokra, az euró árfolyama 1,2560 körüli szintre emelkedett.