Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai élelmiszer-felügyelet arra kéri a lakosságot, hogy a legújabb lengyel élelmiszeripari botrány tisztázásáig ne fogyasszon lengyel baromfihúst, ez ugyanis az egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhat - írta a pozsonyi Új Szó.

A lengyel onet.pl hírportál már szeptember végén figyelmeztetett arra, hogy egyes lengyelországi farmokon műszaki olajjal és kenőanyagokkal szennyezett takarmánnyal etették az állatokat

„Mivel nincs elegendő információnk az ilyen élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásáról, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) a probléma tisztázásáig nem javasolja a Lengyelországból származó baromfihús fogyasztását” – figyelmeztet a pozsonyi földművelésügyi tárca.

Elindult a biztonsági hadjárat

A szlovákiai élelmiszer-ellenőrök mintákat vettek a lengyel baromfihúsból, és laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá azokat. Ezzel párhuzamosan ellenőrzik azokat a szlovákiai állattenyésztőket is, akik Lengyelországból hozzák be a takarmányt.

Az ŠVPS szerint a lengyel állat-egészségügyi hatóság még nem számszerűsítette, milyen mennyiségű szennyezett takarmány juthatott forgalomba Lengyelországban. A Lengyelországból behozott baromfihús fokozott ellenőrzését valószínűleg a sertéshúsra is ki fogják terjeszteni.