Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyeleknek joguk van tudni, hogy az állami pénzügyeket katasztrófa fenyegeti - írták nyílt levélben Mateusz Morawiecki kormányfőnek és Tadeusz Koscinski pénzügyminiszternek volt lengyel pénzügyminiszterek.

Követelik, hogy minél hamarabb hozzák nyilvánosságra, mekkora összeg folyik be az adókból, különösen a májusi áfából. Szerintük mindezt a pénzügyminiszter tudja, de habozik nyilvánosságra hozni a június végi elnökválasztás miatt.

A levelet olyan ismert volt pénzügyminiszterek írták alá, mint Leszek Balcerowicz, a lengyel gazdasági reformok rendszerváltáskori atyja, Marek Belka, aki a Nemzeti Bank elnökeként és európai parlamenti képviselőként is szolgálta országát, Andrzej Olechowski volt a jobboldali, miniszterelnök-jelölt, a baloldali Jacek Rostowski és mások.

Áprilisban a büdzsé áfabevétele 22,5 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb esés a lengyel pénzügyek történetében. Márciusban még "csak" hétszázalékos volt a hanyatlás. Ez azért különösen nagy gond, mert ez a forrás hozza a költségvetési bevételek 40 százalékát. A jövedelmek esése májusban bizonyára folytatódik, mert áprilisban leállt a gazdaság.

Alengyeleknek, amikor június 28-án az urnákhoz járulnak, hogy államfőt válasszanak, ismerniük kell az állam gazdasági helyzetét, például azt, hogy a következő hónapokban nőni fog-e a munkanélküliség. A pénzügyminiszternek és a kormányfőnek nincs joga elhallgatni előlük a gazdaság igazi állapotát. Ezért a volt pénzügyminiszterek követelik, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a 2020. májusi költségvetési adatokat.