Indulhat az újabb Európa-fal építése, miután Andrzej Duda lengyel államfő aláírta azt a törvényt, amelynek alapján jövő nyárig felépülhet a lengyel kerítés a belorusz határon – derült ki a Notes from Poland cikkéből. A biztonsági intézkedésre azért van szükség, mert a fehérorosz vezetés tudatosan szállít afrikai, közel-keleti és ázsiai bevándorlókat a lengyel határra, hogy megtorolja az EU vele szemben hozott intézkedéseit, és hogy Lengyelország befogadott fehérorosz ellenzékeiket.

A kerítés hossza 428 kilométer lesz, építési költsége 1,6 milliárd złoty (125 milliárd forint, a fele ilyen hosszú magyar kerítés öt évvel ezelőtt kétszer ennyibe került, bár a két műtárgy műszaki tartalma nem feltétlenül egyezik meg). Az ellenzék kifogásolta a költséget, a környezetvédelmi szabályok felfüggesztését, az átláthatatlan pályáztatást és az esetleges telekspekuláció lehetőségét.

A lengyel kormány a magyarhoz hasonlóan uniós támogatást kért a létesítmény felépítéséhez, ám kosarat kapott, mert falak és kerítések építését nem támogatja az EU. Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint Lengyelország megengedheti magának a beruházást. A miniszter büszke rá, hogy a műtárgyat a legkorszerűbb berendezésekkel, mozgás- és hőérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelik.