Lengyelország nagyhatalom a hagymatermesztésében, az ország éves hagymatermése az EU termesztésének több mint 13,5 százalékát teszi ki - írja a Business Insider Polska. Ez a zöldség 2,5 százalékkal részesedik a lengyel exportból. Tavaly 25,2 ezer hektáron termesztettek Lengyelországban hagymát, az átlagos hozam 21,2 tonna/hektár volt. A teljes termés 535,4 ezer tonna lett.

A lengyel statisztikai hivatal, a GUS becslése szerint 2020-ban a körülbelül 581 ezer tonna hagyma termett az országban, azaz nyolc százalékkal több, mint tavaly. Sok termelő azt állítja, hogy elégedett az idei zöldség minőségével. Az időjárás ugyan még közbeszólhat, de  az előzetes becslések szerint a következő hónapokban csökkenni fog a hagyma ára. Ez máris látható látható: az ár öt zlotyval esett az idén, jelenleg a hagyma kilójának ára két zloty (160 forint) alatt van.

A lengyel hagyma legnagyobb exportpiaca sok év óta Nagy Britannia, 33 százalékos részesdéssel a kivitelből. A második helyen Hollandia áll, ahova 2019-ben Lengyelország 34,5 tonna hagymát exportált 23,8 millió euróért. A harmadik hely Franciaországé, 9,7 százalékos részvétellel a hagyma exportjában.