Feszült a helyzet a lengyel–belarusz határon, ahol több ezer iraki, szíriai és más helyről érkezett menekült és migráns próbál bejutni az uniós tagállamba. Volt, aki egyszerű lapáttal csapkodta a szögesdrótot, abban a reményben, hogy sikerül elszakítani. A másik oldalon a lengyel hatóságok több ezer rendőrt és katonát vonultattak fel, és a NATO közölte: „készen áll, hogy segítse a szövetségeseket a biztonság fenntartásában a régióban”. 2015-ben, amikor a magyar határon jelentek meg a belépni vágyók, a szövetség még nem volt ennyire segítőkész - olvasható a portálon.

Közben a menekültek és migránsok azt ismételgetik, hogy nem akarnak Lengyelországban maradni, hanem Németországba tartanak.

Az EU-s és lengyel, valamint litván és lett vezetés szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök „gengszter módszerek” alkalmazásával, „hibrid fegyverként” használja a menekülteket és migránsokat, ő csalogatta őket az országba a vízumkönnyítésekkel és a megnövelt számú repülőjárattal. Mindez, saját szavai szerint: az országa ellen bevezetett uniós szankciókra volt a válasz. Lukasenka ugyanakkor azt hangoztatta, nem akar konfrontációt.

Lengyelország 12 ezer katonát és rendőrt vezényelt a határvonalra, helikopterrel próbálta elijeszteni az embereket, és azzal vádolta meg Minszket, hogy komoly nemzetközi incidenst akar kirobbantani azzal, hogy átlépésre ösztökéli a migránsokat.

Lengyel sajtójelentések azt állították, hogy meghalt legkevesebb 7-8 olyan migráns, aki átjutott a határon. Piotr Muller lengyel kormányszóvivő 3-4000-re becsülte a határon összezsúfolódott emberek számát és azt mondta, hogy még több tízezren várakoznak Fehéroroszország más részein.

A Telegraph című brit lap közben olyan SMS-ek képernyőfotóit tette közzé, amelyekben a lengyel hatóságok a Minszkbe való visszatérésre szólítják fel a migránsokat. Ilyen SMS-t kap bármely külföldi mobilszám, amelynek gazdája megjelenik a határ közelében. „A lengyel határ lezárva. A fehérorosz hatóságok hazudtak nektek. Menjetek vissza Minszkbe, és ne fogadjatok el semmilyen tablettát a belaruszoktól!” A lengyel belügyminisztérium szerint ugyanis a migránsokat különböző drogokkal próbálták elkábítani.