"Ezen reformok jelentős kihatással vannak a lengyel igazságügyi rendszer gyakorlatilag minden egyes elemének működésére és a függetlenségére, alapjában érintik az alkotmánybíróságot, az országos igazságszolgáltatási tanácsot, a legfelsőbb bíróságot, a törvényszékeket, a bírákat és az ügyészséget" - közölte Dunja Mijatovic.

Az alkotmánybíróság függetlensége és hitelessége súlyos csorbát szenvedett, a legfelsőbb bíróság és az ombudsman ezért már nem is nagyon nyújt be alkotmányjogi panaszokat a testülethez - emelte ki a biztos. Egyúttal mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Varsó máig nem oldotta meg a korábbi parlament által jelölt alkotmánybírák kinevezésének problémáját.

Kitért az abortusztörvények tervezett szigorítására is, leszögezve, hogy hatékony hozzáférést kellene biztosítani a terhesség megszakításához a nők számára, ennek hiánya valós és súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet. Mijatovic rámutatott, hogy Lengyelország nem tett eleget az Európa Tanács korábbi ajánlásainak sem.

A lengyel kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy a szóban forgó törvények megfelelnek az európai sztenderdeknek. A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet biztosa még márciusban Lengyelországba látogatott, ahol egyebek mellett az igazságszolgáltatási rendszert vizsgálta.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt főként amiatt, hogy - a bírálók szerint - csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.