Lengyelországban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások egyik szabálya, hogy szilveszter éjszaka nem lehet az utcán ünnepelni. Két kivételt enged a szabályozás a utcán tartózkodásban, az egyik a munkavégzés, a másik "a mindennapi élettel kapcsolatos folyó ügyekhez feltétlenül szükséges dolgok" elintézése esetére ad felmentést.

Ez utóbbit akarják kihasználni lengyel ellenzékiek, akik az éjszaka közepére szerveznek tüntetést Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, az országot kormányhó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke háza elé - tudósított az onet.pl. Kaczynski a kormányban viselt tisztsége ellenére Lengyelország tényleges vezetője. Bizonyára úgy vélik, hogy mindennapi életük elengedhetetlen része az ország vezetőinek hathatós bírálata, de az is lehet, hogy egyszerre fognak orvoshoz indulni, mert fáj a foguk.

A rendőrség bejelentette, hogy egész szilveszter éjjel járőrözni fognak az utcákon, ellenőrizni óhajtják, hogy az emberek betartják- e a szabályokat. Aki munkába, gyógyszertárba, orvosi ügyeletre, kórházba, vagy betegellátására megy, esetleg a boltba élelemért, az mentesül a felelősségre vonás alól. Egyébként több száz zlotytól 30 ezer zlotyig (2,4 millió forint) terjedő büntetéssel büntethető.

Eközben az interneten már közel kilencezren írták, hogy "spontán" szilveszteri eseményt szerveznek Jaroslaw Kaczynski háza előtt Varsóban. A rendőrség arra készül, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket, és a hivatalos közegek minden lehetőségre felkészülnek.