A lengyel jegybank tavaly október óta tizedik, az idei év eleje óta pedig a hetedik kamatemelésről döntött csütörtökön.

Ugyancsak csütörtökön a betéti kamatot 5,50 százalékról 6 százalékra, a lombardkamatot 6,50 százalékról 7 százalékra, a leszámítolási kamatot 6,05 százalékról 6,55 százalékra emelték.

A kamatdöntés után a zloty először gyengült, majd erősödni kezdett, és röviddel 16 óra után az euróval szemben 0,3 százalékkal állt magasabban a csütörtöki nyitóárához képest.

A kamatemelés a növekvő lengyelországi infláció elleni fellépés egyik eszköze, célja a zloty gyengülésének megelőzése is. A lengyel központi statisztikai hivatal (GUS) becslése szerint júniusban az éves bázisú infláció 15,6 százalékra nőtt a májusi 13,9 százalékról.

A jegybank inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont.

A friss makroprognózis szerint a lengyel infláció az idén 13,2-15,4 százalék, jövőre 9,8-15,1 százalék közötti lesz, miközben a GDP idén 3,9-5,5 százalékkal, jövőre 0,2-2,3 százalékkal nő - írta az MNB.

A magyarok nagyobbat emeltek

 

Újabb, jelentős kamatemeléssel próbált csütörtökön támaszt megadni a zuhanásban lévő forintnak a magyar jegybank. Az MNB csütörtöki tenderén az egyhetes betéti eszközének kamatát 9,75 százalékra emelte, ez újabb nagy, 200 bázispontos szigorítást jelent.

Az MNB monetáris tanácsa pedig - a júniusban meghatározott stratégiájával összhangban - szükségesnek tartja, hogy az egyhetes betéti kamat emelkedése minél előbb beépüljön az alapkamat-emelési ciklusba is. Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a következő, július 12-i ülésen napirendre kerül.