Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az RPP döntése értelmében csütörtöktől 100 bázisponttal emelkednek a jegybanki kamatok. Az irányadó kamatot 3,50 százalékról 4,50 százalékra emelték, ami kilenc év óta a legmagasabb szint. Az elemzők 50 bázispontos emelést vártak.

A betéti kamatot 4,00 százalékra emelték 3,00 százalékról, a lombardkamatot 4,00 százalékról 5,00 százalékra, a leszámítolási kamatot 3,60 százalékról 4,60 százalékra.

Az RPP utoljára március elején döntött kamatemelésről. A szerdai döntés az év eleje óta negyedszer, tavaly októbertől pedig immár hetedszer emeli a kamatlábakat.

A kamatemelés a növekvő lengyelországi infláció elleni fellépés egyik eszköze, célja a zloty gyengülésének megelőzése is. Márciusban az éves bázisú infláció 10,9 százalékra nőtt a februári 8,6 százalékról, a havi szintű fogyasztói áremelkedés pedig 3,2 százalékra ugrott a februári 0,3 százalékos csökkenést követően.

Az RPP a szerdai döntését követő közleményben úgy értékelte: az infláció a következő években lassulni fog az árakat jelenleg felnyomó sokkhatások enyhülése hatására. Az infláció lefékezéséhez hozzá kell járulnia a zloty várható erősödésének is.

Az áremelkedések dinamikáját korábban növelő tényezők mellett az RPP kiemelte az Ukrajnával szembeni orosz agresszió hatását. E piaci hangulatokat rontó bizonytalansági tényező hatása ellenére pozitív lengyelországi gazdasági dinamika megőrzése várható a következő negyedévekben, egyebek között azért, mert az oroszországi és az ukrajnai export nem jelentős eleme a lengyel külkereskedelemnek – olvasható a közleményben.