Lengyelországban Európa más országaitól eltérően nem fejeződött be a járvány első hulláma - mondta Tomasz Dzieciatkowski ismert virológus és mikrobiológus az onet.pl hírportálnak. A koronavírus-járvány folytatódásával kapcsolatban két forgatókönyvet, egy optimistát és a pesszimistát fogalmazott meg. Az optimista változat szerint a jövő év elejére már lesz hatásos oltás, és a járvány 2021 végére szép lassan elmúlik.

A pesszimista variáció szerint nem sikerül hatásos oltást kifejleszteni, és a járvány még két-három évig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt be kell tartani a távolságot a társadalmi érintkezésekben és hordani kell a szájat és az orrot takaró maszkot. Kérdés, hogy a lengyel kormánynak mit kellene tennie, hogy a járvány terjedését megakadályozza?

- Nem feltétlenül kell új szabályokat bevezetni - mondja a szakértő, inkább a meglévőket kellene következetesen betartani. Ugyanakkor szükségállapotot kellene hirdetni, mert az segítene a járvánnyal szembeni harcban. A doktor szerint a járvány első hullámának befejeződéséről azért nem lehet Lengyelországban beszélni, mert nem volt észrevehető a megbetegedések csökkenése. Szerinte egy hónap múlva már napi 80 ezer új megbetegedés lesz a 40 milliós országban a jelenlegi néhány ezerrel szemben.