A tagállamok nagykövetei szintén hétfő délután a költségvetéshez kötött jogállamisági mechanizmust minősített többséggel megszavazták - írja a Szabad Európa hírportál.

A mai vétóról Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

A jogállamisághoz elegendő minősített többség

A tagállamok körében a jogállamisági alku elfogadásához nem szükséges egyhangúlag dönteni, elegendő a minősített többség - hívja fel a figyelmet a Szabad Európa. Ez a 27-ből 15 tagállam támogatását jelenti, ezeknek az EU lakosságának 65 százalékát kell képviselniük. Vagyis ebben a körben egy magyar-lengyel összefogás is kevés a jogállamisági mechanizmus visszautasításához.

A nagy államok járnak rosszul Orbánék vétójával

Az uniós költségvetés esetében azonban más a helyzet. A magyar vétó nemcsak a következő 7 éves költségvetésre, hanem a helyreállítási alaphoz szükséges, úgynevezett "Saját források" (Own Resources Decision, ORD) rendeletre is vonatkozik.

A vétó gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs uniós helyreállítási alap, és Magyarország elesik mintegy 6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatástól, de ennél nagyobb a tét a spanyol, az olasz, a portugál vagy a görög gazdaság számára, ezekben az országokban egy ilyen lépés hatalmas társadalmi feszültségeket szülne.

A hétfői vétó politikai vétót jelent, az uniós tagállamok brüsszeli nagyköveteinek ülésén született. Ennek a megbeszélésnek volt a feladata előkészíteni az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló végső döntést az uniós ügyekért felelős miniszterek keddi tanácsülésére. Tehát ez még nem a hivatalos jogi vétót jelenti, azt majd az Európai Tanácsban kell megtenni - írja a Szabad Európa.